Corona
Veilig langskomen blijft zeker mogelijk!

Over ons

De Lange Tocht is een initiatief van kankeronderzoeker Johan Swinnen om kankerpatiënten te steunen met loopacties en concrete projecten.

Onze missie

Kanker heeft vaak een grote impact zowel op de patiënt als op zijn omgeving. Door zijn kankeronderzoek, loopacties, boeken en lezingen probeert Johan kankerpatiënten dat beetje hoop, verbondenheid en houvast te bieden waar ze vaak naar op zoek zijn. 

De Lange Tocht verwijst naar de lange weg die een kankerpatiënt aflegt, de vorderingen van het kankeronderzoek en Johans looptrajecten.

Hoe het allemaal begon

Het idee van De Lange Tocht is ontstaan toen in 2011 bij Johans zoon Pieter een hersentumor werd vastgesteld. Pieter was toen 13. Zijn overlevingskansen waren miniem en Johan beloofde dat hij ‘iets zots’ zou doen als Pieter het zou halen. Zes jaar later liep Johan van Leuven naar Compostela, 2300 km in 33 dagen. Op zijn tocht nam hij brieven mee van en voor meer dan 800 kankerpatiënten en bracht daarmee een boodschap van HOOP. En zo was 'Post voor Compostela' geboren. Aangekomen in Compostela beloofde Johan zichzelf en zijn gezin: “zoiets doe ik nooit meer”. 

Intussen kreeg Johan talrijke vragen om lezingen te geven en ontmoette hij vele mensen met verhalen. Verhalen van verdriet, maar ook van dankbaarheid en hoop. Verhalen die zijn blijven kleven aan Johans huid. In 2019 trok hij opnieuw zijn loopschoenen aan en liep hij van Leuven naar Rome, 2000 km in 25 dagen. Aan de hand van 2000 kleien beeldjes creëerde hij een groot symbool van VERBONDENHEID, 'Beeldje bij beeldje'. 

Onlangs startte Johan een nieuwe actie 'Hou(t) me vast', waarmee hij probeert HOUVAST te bieden aan kankerpatiënten, hun naasten en al wie het nodig heeft.

Over Johan

Johan is biochemicus van opleiding en is verbonden aan het Leuven Kankerinstituut van de KU Leuven. Hij is hoofd van het Laboratorium voor Lipidenmetabolisme en Kanker, waar hij met een team van jonge onderzoekers op zoek gaat naar betere behandelingen van kanker.

Van 2012 tot 2020 was Johan voorzitter van het Departement Oncologie van de KU Leuven en vice-voorzitter van het Leuvens kankerinstituut (LKI). Hij is dol op lesgeven en doceert het Vak Methoden in de Biomedische Wetenschappen.

In zijn schaarse vrije tijd is Johan langeafstandsloper. Hij nam deel aan tal van Marathons waaronder die van Brussel, Parijs, Wenen, San Francisco... Het liefst loopt hij lange trails zoals de T184 (300km non-stop door Engeland), of de Eigertrail door de Zwitserse Alpen.

Johans kanker­onderzoek

Johan leidt een onderzoeksgroep aan de KU Leuven die onderzoek doet naar de rol van vetten bij het ontstaan van kanker. Deze vetten vormen ‘het jasje’ van de kankercel en zijn daarom nodig om kankercellen te doen groeien. Door in te spelen op de wijze waarop kankercellen omgaan met vetten probeert het team tumoren gevoeliger te maken voor allerlei vormen van therapie om zo de kanker beter en langer te onderdrukken.

Je kan Johans kankeronderzoek steunen met een gift op de giftenrekening van de KU Leuven BE45 7340 1941 7789 met vermelding van de gestructureerde mededeling 400/0015/72146. De KU Leuven reikt fiscale attesten uit voor giften vanaf 40 euro.

Help ons kankerpatiënten helpen

Geef kankerpatiënten en hun naasten hoop, verbondenheid en houvast. Draag een hou(t)vastje op, lees Johans boeken of kom naar een van zijn lezingen. Alle opbrengsten gaan integraal naar de  projecten die we steunen.