Corona
Veilig langskomen blijft zeker mogelijk!

Hou(t) Me Vast

'Hou(t) me vast' is een hartverwarmende actie van kankeronderzoeker Johan Swinnen om patiënten, hun naasten en al wie er nood aan heeft HOUVAST te bieden.

Geef eens wat houvast

Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Zeker in bizarre tijden. Een beetje houvast kan dan wonderen doen. Een 'hou(t)vastje' gemaakt van hout. Want hoe vaak zeggen we niet 'hout vasthouden'.
 
Schenk er één aan iemand die wat houvast kan gebruiken of gewoon aan jezelf. Neem het vast op momenten dat het even moeilijker gaat. Bovendien steun je er projecten mee die kankerpatiënten houvast bieden. 
 
Elk hou(t)vastje is met veel zorg en toewijding gemaakt in Den Ateljee, een dagcentrum waar straffe mensen met een beperking (waaronder Pieter) werken en ten volle functioneren in de maatschappij.

De loopactie

Voor iedereen aan wie een 'hou(t)vastje' wordt opgedragen, loopt Johan een kilometer. Gewoon lokaal en corona-proof. Elke etappe in de vorm van een letter. Samen vormen die een boodschap in het landschap. Ontdek er alles over in het boek HOU(T) ME VAST. Na 28 etappes en 1077 km is de boodschap klaar, maar er kunnen nog altijd hou(t)vastjes opgedragen worden. Die kilometers sparen we even op voor enkele langere looptochten.

Verneem er alles over op onze Facebook.

Laatste etappe:
Figuurloop

Resultaten van deze actie

Aantal opgedragen hou(t)vastjes

2917

Aantal km gelopen

2520
Onze partners

Den Ateljee

Den Ateljee is een dagcentrum waar straffe mensen met een beperking (waaronder Pieter) werken en ten volle functioneren in de maatschappij. Zij maken de hou(t)vastjes, één voor één met de hand. Met veel toewijding en zorg.

Projecten die we steunen


Met de actie HOU(T) ME VAST steunen we projecten die kankerpatiënten houvast bieden.

Dieter De Cauderlierfonds voor hersentumoren

Dieter is een lotgenoot van Pieter. In de zomer van 2017 overleed Dieter aan een hersentumor terwijl Johan op weg was naar Compostela. Sindsdien is Dieter onlosmakelijk verbonden aan al Johans tochten. Ook nu reist Dieter weer mee in onze gedachten. Zijn vrienden en familie hebben Dieters Fonds opgericht om patiënten met hersentumoren houvast te bieden door kankeronderzoek en psychosociale zorgprojecten te steunen.

Het Majin Huis

Het Majin Huis in Gent organiseert groepssessies voor mensen met een kankerervaring. Er zijn sessies rond verschillende psychosociale thema's die relevant zijn tijdens en na een kankertraject. Zo zijn er sessies over seksualiteit en initimiteit, over zingeving, over omgaan met piekeren en over omgaan met vermoeidheid. Op al deze vlakken verandert een kankerdiagnose veel en zoeken mensen vaak handvaten.

Inloophuis Leuven

 

In Inloophuis Leuven vinden mensen met kanker en hun naasten een warme ontmoetingsplek en wat houvast. Het is een actief steunpunt waar de deur open staat en een luisterend oor geboden wordt. Mensen met kanker en hun naasten kunnen er hun vragen stellen en hun zorgen delen. Activiteiten en initiatieven op maat zorgen voor ondersteuning.

Jong & Kanker - UZ Leuven

De Jong & Kanker (AYA)-werking van het UZ Leuven wil jongvolwassenen met een kankerdiagnose een FLAYA-box aanbieden als een warm welkom op de afdeling. Dit zorgt voor een wat zachtere start van het behandelingstraject en een meer persoonlijk contact. De jongeren krijgen concrete hulpmiddelen aangereikt in combinatie met fijne extra spulletjes die hun verblijf en hun ziekteproces wat verzachten. Zo ervaren ze een beetje ‘houvast’ te midden van alle medische procedures.

KiKOV: muziekinstrumenten

De Kinderkanker Oudervereniging Leuven (KiKOV) biedt houvast aan gezinnen met een kind met kanker. Zo ook nu in tijden waarin bezoek in het ziekenhuis beperkt is, wil KiKOV houvast bieden door te zorgen voor kleurrijke muziekinstrumentjes voor kankerpatiëntjes in het kinderziekenhuis van UZ Leuven.

Kom Op Tegen Kanker: Buddywerking

Jongvolwassenen met kanker hebben vaak een heleboel vragen waar ze hun vrienden of familie niet altijd mee willen lastigvallen. Door de buddywerking
kunnen ze een beroep doen op een buddy, iemand die geregeld tijd voor hen vrijmaakt en tijdens of na de behandeling steun biedt. Dat kan zijn door te praten, contact te leggen met lotgenoten of samen leuke dingen te doen. Ook Pieter heeft hierin houvast gevonden.

Outward Bound Belgium: Monte Perdido

Het Monte Perdido project van Outward Bound Belgium richt zich tot iedereen (vanaf 18 jaar) die kanker heeft of gehad heeft en die opnieuw in beweging wil komen, letterlijk en figuurlijk. Mensen die door kanker in een veranderingsproces zitten en de support van familie en vrienden dikwijls missen.

Stichting Tegen Kanker: 'Grote boom is ziek'

Stichting tegen Kanker wil het boek ‘Grote boom is ziek’ van Nathalie Slosse gratis ter beschikking te stellen van professionelen in de ziekenhuizen ter ondersteuning van kinderen en hun ouders. Het boek ‘Grote boom is ziek’ helpt om de ziekte bij kinderen bespreekbaar te maken en om de emoties die een kind in deze moeilijke situaties heeft, te kanaliseren.

Villa Rozerood: belevingstuin

Villa Rozerood is een respijthuis in De Panne waar gezinnen met een kind met kanker even tot rust kunnen komen. Zelf zijn we daar met Pieter meermaals onze batterijen gaan opladen en vonden er telkens houvast in woelige tijden. Onze actie wil bijdragen aan de aanleg van een belevingstuin. Want snoezelen is een mooie manier van vasthouden, een manier om warmte door te geven, om elkaar te tonen wat liefhebben is.

Zorghuis Oostende

In Zorghuis Oostende vangen geëngageerde en enthousiaste vrijwilligers mensen met kanker die er (bijna) alleen voor staan, op als gasten. Ze vinden hier gezelschap, houvast, rust en een luisterend oor.
Onze partners

37 graden

37 GRADEN is een sociale coöperatieve die op warme wijze bedenkers, makers, kopers en schenkers verbindt. Design voor de ziel. Met een focus op de talenten van de makers.

Onze sponsors

Met dank aan onze sponsors.

Help ons kankerpatiënten helpen

Geef kankerpatiënten en hun naasten hoop, verbondenheid en houvast. Draag een hou(t)vastje op, lees Johans boeken of kom naar een van zijn lezingen. Alle opbrengsten gaan integraal naar de  projecten die we steunen.